www.forumdayim.yetkin-forum.com
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

www.forumdayim.yetkin-forum.com

web designed by jann
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Ankara Üniversitesi - Ankara

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
jann
Admin
Admin
jann


Mesaj Sayısı : 2357
Yaş : 33
Nerden : 55 JANN 38
Kayıt tarihi : 13/09/08

Ankara Üniversitesi - Ankara Empty
MesajKonu: Ankara Üniversitesi - Ankara   Ankara Üniversitesi - Ankara I_icon_minitimeC.tesi Kas. 01, 2008 1:02 am

Tarihçe

Ankara Üniversitesi Cumhuriyet tarihini ve misyonunu milletiyle özdeşleştirmiş, bütünleştirmiş bir üniversitedir. Nasıl Türkiye Cumhuriyetinin kurulması, salt bir yönetim biçimi değiştirmenin çok ötesinde, çağdaş bilime, çağdaş demokratik değerlere ve kurumlara dayalı büyük bir toplumsal dönüşüm sistemi ise; Ankara Üniversitesinin açılışı da bilinen üniversite amaçlarının çok ötesinde, farklı bir misyonun somutlaşmasını ifade eder. Ankara Üniversitesi, ****** ilke ve inkılaplarının dayanaklarını oluşturmak, yurt geneline yaymak, kökleştirmek ve çağdaşlığın, bilimin ve aydınlığın ifadesi olan bu ilkelerin yılmaz savunuculuğunu yapmak üzere, temeli bizzat yüce ****** tarafından atılmış bir üniversitedir.

Genç Cumhuriyetin yüksek öğretim alanındaki ilk ve çarpıcı icraatı, laik ve demokratik Cumhuriyetin yeni hukuk düzenini gerçekleştirecek hukukçuları yetiştirmek için 1925 'te kurulan Hukuk Mektebi, Türk çiftçisine hizmet etmek üzere 1933'te öğretime başlayan Yüksek Ziraat Enstitüsü, zengin Anadolu kültürünü araştırmak ve Türkiye'nin dünya ile dil ve kültür köprüsü kurmak amacıyla 1935'te açılan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, 1859'dan beri Mektebi Mülkiye adıyla üst düzey kamu yöneticileri yetiştiren ve 1936' da Ankara'ya taşınan ******'ün özel emir ve ilgileri ile kurulan Siyasal Bilgiler Okulunu açmak olmuştur. Bunlara, hazırlıkları ****** tarfından başlatılan ancak kuruluşu II. Dünya Savaşı nedeniyle 1940'ların başına kalan Tıp ve Fen Fakültelerini eklemek gerekir. 1925 'te kurulmuş olan Hukuk, 1935 'te faaliyete başlayan Dil ve TarihCoğrafya Fakültesi , 1943 'te açılan Fen Fakültesi, 1945 yılında kuruluşu tamamlanan Tıp Fakültelerinden oluşan Ankara Üniversitesi 1946 yılında resmen kuruldu. Üniversite 1948' de Yüksek Ziraat Enstitüsünün Ziraat ve Veteriner Fakültelerini bünyesine almış, 1949' da İlahiyat Fakültesi, 1935' de kurulan 1950' de Fakülte adını alan Siyasal Bilgiler Okulu , 1960' da Eczacılık Fakültesi, 1963' de Yüksekokul olarak kurulan 1977' de Fakülte olan Diş Hekimliği Fakültesi, 1965' de Eğitim Bilimleri Fakültesi ve 1965 yılında da şimdi adı İletişim Fakültesi olan Basın Yayın Yüksekokulu kuruldu. Çankırı Orman ve Ankara'da Sağlık Bilimleri Fakültelerimiz ise 1996 yılında eğitim-öğretime açılmışlardır.

Misyon ve vizyon

Ankara Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurduğu ilk üniversite olmanın bilinci ile ****** devrimleri ve Cumhuriyetin ilkeleri ışığında ülkesinin ve toplumunun aklın ve bilimin yol göstericiliğinde çağdaş uygarlığın en üst düzeyine erişmesi hedefine kilitlenmiştir.

Misyonumuz, çağdaş bilim ve teknolojilerdeki gelişmelere katkıda bulunmak; bu gelişmeleri güncellikle takip ederek ülkenin yükseköğrenimine, toplumsal yaşamına, yönetimine, kalkınma-gelişme dinamiklerine, hizmet ve ürün üretim süreçlerine yansıtmak; insan refahı ve mutluluğu ile doğaya ve çevreye tam duyarlılık içerisinde ülkenin hızlı ve sürdürülebilir kalkınma çabalarını güçlendirmek; başta genç nesiller olmak üzere her yaştan insanımıza öğrenmek, meslek sahibi olarak çalışmak ve çalışmalarında verimliliği artırmak için bilimsel ve mesleki gelişme olanaklarını mümkün olan en etkili biçimde sunmak; nitelikli, özgün ve özgül, bilimsel bilgi üretimi ve yayılımında mükemmeliyete erişmek; araştırmacılar ve bilim insanlarına özgür ve verimli çalışma altyapısı ve ortamı sunarak bilimin ışığına güç katmak; bilimde ileri ülkelerin oluşturduğu uluslararası platformlarda en saygın konumlara erişmektir.

Vizyonumuz, Üniversite yönetiminde tüm unsurlarla katılımıcılığı ve birlikte gelişmeyi teşvik etmek; günümüzün gereksinimleri ve geleceğe dair doğru öngörüler doğrultusunda önlisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde eğitim-öğretim programları düzenlemek ve bunları sürekli güncelleştirmek; araştırmaya dayalı öğrenmeyi gözeten eğitim-öğretim yöntemleri uygulamak; eğitim ve öğretimde özellikle Avrupa Birliği yükseköğretim platformu başta olmak üzere uluslararası yükseköğretim platformunda etkili, dinamik ve geniş katılımla saygın bir yer almak; bilim, teknik ve teknolojide çağdaş gelişmeler ve Avrupa Birliği araştırma platformu gibi alanlarda görülen geleceğe yönelik eğilimler ile ülkenin ve toplumun gelişme-kalkınma bakımından öncelikli gereksinimlerini dikkate alarak bilimsel araştırma ve geliştirme projeleri yaratmak; bilimsel araştırmalara kurum içi ve dışı, ulusal ve uluslararası bağlamlarda mümkün olan en fazla kaynağı ayırarak destek olmak; bilimsel araştırma faaliyetlerinde üniversite-sanayi-kurum-kuruluş işbirliğine önem vermek; teknoloji geliştirme bölgesi oluşturmak, mevcut teknoloji geliştirme merkezini bu bölge ile bütünleştirerek ulusal üretime bilimsel ve teknolojik yenilikler ve geliştirmelerle ivme kazandırmak; Üniversitenin geniş bir yelpaze oluşturan bilimsel disiplinler kapsamını dikkate alarak eğitim-öğretim ve araştırmada disiplinlerarası yaklaşımları öne çıkarıp biyoteknoloji, sağlık bilimleri ve refah, sosyo-ekonomik gelişme, insan-toplum-iyi yönetişim gibi alanlarda en temel bilimlerden en uygulamalı bilimlere kadar Üniversite akademik birimlerinin mümkün olduğunca fazla sayıda yer aldığı geniş katılımlı ve derin etkileşimli programlar yaratmak ve uygulamak; öğrencinin sosyal-kültürel-sanatsal ve sportif gelişim gereksinimlerini karşılayacak olanaklar yaratmak; örgün ve yaygın eğitim türünde diploma programları yanısıra sürekli eğitim, uzaktan eğitim gibi yollarla topluma ve kurum-kuruluşlara sertifika programları sunmak, ayrıca topluma dönük konferans, seminer, çalıştay ve benzeri aktiviteler düzenleyerek etkili bir toplum-üniversite arayüzü oluşturmaktır.
Ulaşım

Ankara Üniversitesi'ne bağlı fakülte ve yüksekokulların pek çoğu Ankara içinde yerleştikleri için, üniversitemiz öğrencileri şehir içinde kullanılan kitle ulaşım araçlarından yararlanmaktadırlar.

Cebeci ve Tandoğan Kampusları Ankaray sistemi üzerinde bulunmaktadır. Ankara dışındaki fakülte ve yüksekokullar küçük yerleşim birimlerinde olduğundan ulaşım sorunu yoktur.

Barınma

Üniversitemizin Ankara içinde 5, Çankırı, Kastamonu, Kalecik ve Beypazarı'nda da birer öğrenci yurdu vardır. Üniversitemizin merkez yurdu olan Vehbi Koç Erkek Öğrenci Yurdu'nda başarı düzeylerine göre seçilmiş, çoğunluğu son sınıf öğrencisi olmak üzere 240 kişi barınmaktadır. Bu öğrencilerin yüzde 20'sinden ücret alınmamaktadır. Üniversitemizin Cebeci Kampüsü'nde Milli Piyango İdaresi'nin katkısı ile 1998 yılı içinde modernize edilerek hizmete sokulan Ankara Üniversitesi Milli Piyango Öğrenci Evi'nde 300, 1999 yılında hizmete sokulan Cumhuriyet Öğrenci Evi'nde ise 216 bayan öğrenciye barınma olanağı sağlanmaktadır.

Dışkapı Kampüsü'ndeki Yıldırım Beyazıt Öğrenci Evi'nin A Blok'u bu yıl hizmete açılmıştır. Bu öğrenci evinde yaklaşık 200 öğrenci kalacaktır. Yurdun diğer bölümlerindeki onarım devam etmektedir.

Meslek Yüksekokullarımızın bulunduğu Kastamonu, Çankırı, Kalecik ve Beypazarı'nda toplam yaklaşık 1000 yatak kapasiteli öğrenci yurtlarımız bulunmaktadır. Halen inşa halinde bulunan Gölbaşı 50. Yıl Kampüsümüzün tamamlanması ile Üniversitemiz 760 yatak kapasiteli ek bir öğrenci yurduna kavuşmuş olacaktır.

Yurtlarda öğrencilerin barınmaları yanında diğer tüm ihtiyaçlarının giderilmesine özen gösterilmektedir. Tüm yurtlarda kahvaltı ve yemek hizmeti sunulmaktadır.

Beslenme

Kampüslerimizdeki kafeteryalarda günde yaklaşık 14 bin öğrenciye ucuz yemek verilmekte, muhtaç öğrencilerden ise yemek ücreti alınmamaktadır.

Üniversitemiz Hukuk, Siyasal Bilgiler, İletişim ve Eğitim Bilimleri Fakülteleri ile Adalet Yüksekokulu'nun bulunduğu Cebeci Kampüsü'nde, merkezi bir yemekhanede öğrencilere yemek hizmeti verilmektedir. Ankara'nın diğer yerlerinde bulunan fakülte ve yüksekokulların her birinde yemekhane bulunmakta, öğrencilerimiz buralardan yararlanmaktadır.

Öğrencilerimize Cumartesi ve Pazar günleri hariç diğer günlerde 12.00-14.00 saatleri arasında 4 çeşit yemek verilmektedir.

Öğrenci yemekleri, uzman diyetisyenler denetiminde mevsimlere göre öğrencilerin ihtiyacı için gerekli olan kalori ve diğer besin maddeleri karşılayacak şekilde hazırlanmaktadır. Bunun dışında, fakülte, yüksekokul ve birimlerdeki kafeteryalarda da öğrencilere hizmet verilmektedir.

Sosyal ve kültürel etkinlikler

Öğrencilerimizin üniversitede ders dışında geçirdikleri süreyi uzatmak ve bunu en iyi şekilde değerlendirmelerini sağlamak üniversitenin ana hedeflerinden birisidir. Sanat ve kültür yaşamının temel doğrultusu, öğrencinin izleyici olmasından çok, doğrudan katılımıdır.

Üniversitemizde değişik müzik dallarında korolar bulunmaktadır. Bu koro çalışmaları, alanında tanınmış sanatçılar tarafından yürütülmektedir. Öğrencilere, çeşitli enstrumanlar için kurs verilmektedir. Hemen her birimde bulunan öğrenci müzik toplulukları, üniversite yaşamına canlılık katmaktadır.

Üniversitede modern dans topluluğu, halk dansları topluluğu, drama topluluğu, step gösteri toplulukları bulunmakta; bu topluluklar, yurt içi ve yurt dışında çeşitli yarışma ve gösterilere katılmaktadırlar.

Pek çok fakültede tiyatro çalışmaları yürütülmekte, her yıl birkaç oyun sergilemektedirler. Üniversitenin tiyatro faaliyetleri Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü tarafından desteklenmektedir.

Sanatın çeşitli dallarında (resim, heykel, fotoğrafçılık, seramik vb.) çalışma yapmak isteyen öğrencilere olanak sağlanmaktadır.

Her sene mayıs ayında, Ankara Üniversitesi'nin tüm öğrencilerini ve gösteri topluluklarını bir araya getiren Bahar Şenliği düzenlenmektedir. Bahar Şenliğine yurtiçi ve yurtdışından çeşitli topluluklar da katılmaktadır. Ayrıca öğrencilerimiz de çeşitli üniversitelerin öğrenci şenliklerine ve kültürel etkinliklerine katılmaktadır.

Ankara Üniversitesi, üniversiteyi sadece derslere girilip çıkılan bir yer olmaktan çıkarıp bir yaşam biçimi haline getirmek için son yıllarda büyük bir atılım içine girmiştir. Gaziosmanpaşa semtindeki Ankara Üniversitesi Kültür ve Sanat Evi (ANKÜSEV), üniversite dışından kültür ve sanat insanlarının da ürünlerini sergilediği bir yer olmuştur. Buradaki etkinlikler ücretsiz olarak öğrencilerimiz, idari ve akademik personel tarafından izlenmektedir.

1999'un son aylarında bombalı bir saldırı sonucu kaybettiğimiz, ******çülüğün yılmaz savunucusu, değerli bilim adamı Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı'nın adı verilen Cebeci Kampüsü'ndeki Sanat Evi'nde ise vizyondaki filmler, tiyatro eserleri ve konserler sergilenmektedir.

Ayrıca öğrencilerimiz gruplar halinde Devlet Tiyatroları'nın oyunlarına götürülmektedir.

Burs olanakları

Ankara Üniversitesi, öğrenimine devam edebilmek için ekonomik desteğe ihtiyaç duyan başarılı öğrencilerine her türlü mali katkıyı sağlamaktadır. Bunlar burs, ücretsiz barınma, yemek ve eğitim malzemesi yardımı biçiminde olmaktadır. Üniversitede Mezunlar Derneği tarafından kurulan bir Giysi Bankası vardır. İsteyen öğrenciler bu olanaktan yararlanmaktadır.

Üniversitede sunulan bursların büyük çoğunluğu Mezunlar Derneği kaynaklı olup, ayrıca çok sayıda dernek, vakıf, kulüp ve kişinin Ankara Üniversitesi öğrencilerine tahsis ettiği burslar vardır.

Fakültelerinde üstün başarı gösteren öğrenciler de Rektörlük tarafından çeşitli şekillerde ödüllendirilmektedir
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://forumdayim.yetkinforum.com
 
Ankara Üniversitesi - Ankara
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
www.forumdayim.yetkin-forum.com :: EĞİTİM :: ÜNİVERSİTELER-
Buraya geçin: