www.forumdayim.yetkin-forum.com
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

www.forumdayim.yetkin-forum.com

web designed by jann
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Adnan Menderes Üniversitesi - Aydın

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
jann
Admin
Admin
jann


Mesaj Sayısı : 2357
Yaş : 33
Nerden : 55 JANN 38
Kayıt tarihi : 13/09/08

Adnan Menderes Üniversitesi - Aydın Empty
MesajKonu: Adnan Menderes Üniversitesi - Aydın   Adnan Menderes Üniversitesi - Aydın I_icon_minitimeC.tesi Kas. 01, 2008 12:59 am

Tarihçe

Üniversitemiz 03.07.1992 tarihli 3837 sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Hakkında 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin değiştirilerek kabulüne dair 2809 Sayılı Kanun ile 78 ve190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılması hakkında Kanun" ile kurulmuştur.

Fakülteler Öğrenim Süreleri

- Eğitim Fakültesi 4 Yıl

- Fen Edebiyat Fakültesi 4 Yıl

- Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 4 Yıl

- Tıp Fakültesi 6 Yıl

- Veteriner Fakültesi 5 Yıl

- Ziraat Fakültesi 4 Yıl

Enstitüler
- Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sosyal Bilimleri Enstitüsü
Yüksekokullar
- Aydın Sağlık Yüksekokulu 4 Yıl

- Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu 4 Yıl
- Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu 4 Yıl
Meslek Yüksekokulları
- Aydın Meslek Yüksekokulu 2 Yıl
- Aydın Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2 Yıl
- Çine Meslek Yüksekokulu 2 Yıl
- Karacasu Meslek Yüksekokulu 2 Yıl
- Nazilli Meslek Yüksekokulu 2 Yıl
- Nazilli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2 Yıl
- Söke Meslek Yüksekokulu 2 Yıl
- Söke Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2 Yıl
- Sultanhisar Meslek Yüksekokulu 2 Yıl
- Yenipazar Meslek Yüksekokulu 2 Yıl

Yükseköğretimin Amacı

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 4. maddesi yükseköğretimin amacını aşağıdaki şekilde belirtmektedir.

a) Öğrencilerini:

1-****** İnkılapları ve İlkeleri doğrultusunda ****** Milliyetçiliğine bağlı,

2-Türk Milleti'nin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini taşıyan, Türk olmanın şeref ve mutluluğunu duyan,

3-Toplum yararını kişisel çıkarlarının üstünde tutan aile, kültür ve millet sevgisiyle dolu,

4-Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getiren,

5-Hür ve bilimsel düşünce gücüne geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı,

6-Beden, zihin, ruh, ahlak ve duygu bakımından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş,

7-İlgi ve yetenekleri yönünde yurt kalkınmasına ve ihtiyaçlarına cevap verecek, aynı zamanda kendi geçim ve mutluluğunu sağlayacak bir mesleğin bilgi, beceri davranış ve genel kültürüne sahip vatandaşlar olarak yetiştirmek,

b) Türk Devleti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütün olarak, refah ve mutluluğunu arttırmak amacıyla; ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunacak ve hızlandıracak programlar uygulayarak, çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı ve seçkin bir ortağı haline gelmesini sağlamak,

c) Yükseköğretim Kurumları olarak yüksek düzeyde bilimsel çalışma ve araştırma yapmak, bilgi ve teknoloji üretmek, bilim verilerini yaymak, ulusal alanda gelişme ve kalkınmaya destek olmak, yurtiçi ve yurtdışı kurumlarla işbirliği yapmak suretiyle bilim dünyasının seçkin bir üyesi haline gelmek, evrensel ve çağdaş gelişmeye katkıda bulunmaktır.



"Yükseköğretim Kanunu'ndan"

Üniversite: Bilimsel özerkliğe ve kamu tüzel kişiliğine sahip, yüksek düzeyde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapan fakülte, enstitü, yüksekokul vb. kuruluş ve birimlerden oluşan bir yükseköğretim kurumudur.

Fakülte: Yüksek düzeyde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapan; kendisine birimler bağlanabilen bir yükseköğretim kurumudur.

Enstitü: Üniversitelerde ve fakültelerde birden fazla benzer ve ilgili bilim dallarında lisansüstü, eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve uygulama yapan bir yükseköğretim kurumudur.

Yüksekokul: Belirli bir mesleğe yönelik eğitim-öğretime ağırlık veren bir yükseköğretim kurumudur.

Konservatuar: Müzik ve sahne sanatlarında sanatçı yetiştiren bir yükseköğretim kurumudur.

Meslek Yüksekokulu: Belirli mesleklere yönelik ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan dört yarıyıllık eğitim-öğretim sürdüren bir yükseköğretim kurumudur.

Bölüm: Amaç kapsam ve nitelik yönünden bir bütün teşkil eden, birbirini tamamlayan veya birbirine yakın anabilim ve anasanat dallarından oluşan; fakültelerin ve yüksekokulların eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve uygulama birimidir. Anabilim dalı ve anasanat dalları, bilim ve dallarından oluşur. Yükseköğretimdeki çeşitli birimlerin ortak derslerini vermek üzere, Rektörlüğe bağlı bölümler de kurulabilir.

Öğretim Elemanı: Yükseköğretim Kurumlarında görevli öğretim üyeleri, öğretim görevlileri, okutmanlar ile öğretim yardımcılarıdır.

Öğretim Üyeleri: Yükseköğretim Kurumlarında görevli profesör, doçent ve yardımcı doçentlerdir.

1-Profesör:En yüksek düzeydeki akademik unvana sahip kişidir.

2-Doçent: Doçentlik sınavını başarmış akademik unvana sahip kişidir.

3-Yardımcı Doçent: Doktora çalışmalarını başarı ile tamamlamış tıpta uzmanlık veya belli sanat dallarında yeterlik belge ve yetkisini kazanmış, ilk kademedeki akademik unvana sahip kişidir.

Öğretim Görevlisi: Ders vermek ve uygulama yaptırmakla yükümlü bir öğretim elemanıdır.
Okutman: Eğitim-öğretim süresince çeşitli öğretim programlarında ortak zorunlu ders olarak belirlenen dersleri okutan veya uygulayan öğretim elemanıdır.
Öğretim Yardımcıları: Yükseköğretim kurumlarında, belirli süreler için görevlendirilen araştırma görevlileri, uzmanlar, çeviriciler ve eğitim-öğretim planlamacılarıdır.
Ön Lisans: Orta öğretime dayalı en az dört yarıyıllık bir programı kapsayan ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan veya lisans öğretiminin ilk kademesini teşkil eden bir yükseköğretimdir.
Lisans: Orta öğretime dayalı en az sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan bir yükseköğretimdir.
Lisansüstü: Yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik eğitimini kapsar ve aşağıdaki kademelere ayrılır.

1-Yüksek Lisans: (Bilim uzmanlığı, yüksek mühendislik, yüksek mimarlık, mastır) Bir lisans öğretimine dayalı, eğitim-öğretim ve araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretimdir.

2-Doktora: Lisansa dayalı en az 6 veya yüksek lisansa veya eczacılık veya fen fakültesi mezunlarınca Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan, uzmanlığa dayalı, en az dört yarıyıllık programı kapsayan ve orijinal bir araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretimdir.

3-Tıpta Uzmanlık: Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından düzenlenen esaslara göre yürütülen ve tıp doktorlarına belirli alanlarda özel yetenek ve yetki sağlamayı amaçlayan bir yükseköğretimdir.

4-Sanatta Yeterlilik: Lisansa dayalı en az altı yüksek lisansa dayalı en az dört yarıyıllık programı kapsayan ve orijinal bir sanat eserinin ortaya konulmasını, müzik ve sahne sanatlarında ise üstün bir uygulama ve yaratıcılığı amaçlayan doktora düzeyinde lisans üstü bir yükseköğretim eşdeğeridir.

Olanaklar ve Hizmetler

Yurtdışı Olanakları


Üniversiteler evrensel kurumlardır. Bu bağlamda Üniversitemiz ERASMUS programı çerçevesinde Avrupa Birliği ile eğitim işbirliğinin gelişimi sağlanmıştır. Özellikle Erasmus öğrenci ve öğretim elemanı değişim programları adı altında yürütülen, Erasmus programı Avrupalı Yükseköğretim Kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır. Yükseköğretim Kurumlarının birbirleriyle ortak projeler üretip hayata geçirmeleri, kısa sürede öğrenci ve akademik personel değişimi yapabilmeleri için, hibe niteliğinde mali destek sağlamaktadır. Adnan Menderes Üniversitesinin 25 Avrupa Birliği Ülkesinden 11 tanesi ile ikili anlaşmaları mevcut olup, Erasmus kapsamında Üniversitemiz, 11 ülke ve toplam 29 farklı yükseköğretim kurumu ile anlaşma yapmıştır. Erasmus Programı ile 2006-2007 Akademik Yılında 75 öğrenci ve 48 öğretim elemanı yurtdışına gönderilecektir. Ayrıca meslek yüksekokullarını kapsayan Leonardo Da Vinci programı, Avrupa Birliğine üye ve aday ülkelerin mesleki eğitime yönelik politikalarını desteklemek ve geliştirmek için yürütülen bir programdır.

Leonardo Da Vinci programı kapsamında Adnan Menderes Üniversitesi dört başvuru yapmış, bunlardan Aydın Meslek Yüksekokulu ve Didim Meslek Yüksekokulunun projeleri kabul edilmiştir.



Kütüphane Hizmetleri


Adnan Menderes Üniversitesi Merkez Kütüphanesinde tüm koleksiyonlar sınıflandırılmış olup, bilgisayar ortamında sorgulama, seçme imkanı ve internet bağlantısı bulunmaktadır.

Merkez Kütüphanemiz, toplam 247 kişilik oturma kapasitesi ve 1950 metrekare kullanım alanında, kütüphane yönetmeliği çerçevesinde, Üniversitemiz personeli ve öğrencileri, kütüphaneye üye olarak koleksiyondaki materyalleri ödünç alabilmektedirler. Tüm kütüphane hizmetlerimiz, [Linkleri Sadece uyelerimiz gorebilirler.Uye Olmak icin Tiklayiniz] internet adresinden ilgili linkler altında kullanıcılarımıza duyurulmakta ve tüm koleksiyonumuz da sorgulanabilmektedir.

Ayrıca fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında da kütüphaneler bulunmaktadır.



Bilişim ve Teknoloji


Günümüzde yalnızca ekonomik alanda değil, güncel yaşamımızda da çok önemli rol oynayan bilişim teknolojisi, Üniversitemiz öğrencilerinin ders içi ve ders dışı aktivitelerinin de bir parçasıdır. Öğrenciler açılan derslerin ayrıntılı bilgilerine internet üzerinden ulaşarak, ders seçimlerini yaptıkları gibi aynı zamanda kayıt yenileme işlemlerini de internet üzerinden yapabilmekte ve dönem içinde not ve başarı durumlarını internetten izleyebilmektedirler.

Üniversitemiz bünyesinde tüm programlarımızda bilgisayar donanımı ön planda tutulmuş ve her birimimizde bilgisayar laboratuvarları kurulmuştur. Bu kapsamda kablosuz internet (Wrilles) teknolojisi ve fiberoptik omurgası oluşturulmuş, internet erişimi sorunsuz ve hızlı hale getirilmiş olup, Üniversitemiz Web sayfası da Türkçe-İngilizce olarak hazırlanarak uluslararası iletişime açılmıştır.



Barınma Olanakları


Bugün Kredi ve Yurtlar Kurumunca işletilmekte olan Merkez Yerleşkemizde 760, Nazilli İlçesinde 440, Koçarlı ilçesinde 500, Sultanhisar ilçesinde 102, Yenipazar ilçesinde 120, Kuşadası ilçesinde 138 kişi kapasiteli öğrenci yurtları bulunmaktadır. Ayrıca Karacasu ilçesinde “Karacasu Geliştirme Vakfı” tarafından işletilen 100 kişilik öğrenci yurdu bulunmaktadır. Yurtlar dışında öğrenciler, arkadaşları ile birlikte kiraladıkları evlerde kalmakta veya özel yurt ve pansiyonlardan yararlanabilmektedirler.

Beslenme Olanakları


Üniversitemize bağlı tüm fakülte ve yüksekokullarımızda öğle yemekleri Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığınca verilmekte, öğrenciler küçük katkı payları ile bu hizmetten yararlanabilmektedirler. Ayrıca merkez ve diğer birimlerimizde de öğrencilerin ihtiyaçlarını giderebilecekleri kantin ve kafeteryalar bulunmaktadır.

Sosyal Yardımlar Ve Burs Olanakları

Yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilere, başta Kredi ve Yurtlar Kurumu olmak üzere bazı kamu ve özel kuruluşlar, karşılıklı veya karşılıksız burs ve kredi sağlayabilmektedir. Bunların dışında, Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu Başkanlığı, Türk Eğitim Vakfı (TEV), Milli Eğitim Bakanlığı burslarından öğrencilerimiz yararlanabilmektedir.


Sağlık Hizmetlerinden Yararlanabilme


Önlisans, lisans ve yükseklisans öğrencilerimizin sağlık sorunları, Üniversitemizin Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı Mediko-Sosyal Merkezinde çözümlenmektedir. Mediko-Sosyal Merkezi, Üniversitemiz personeli ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler ve yasalarla belirlenmiş koşulları taşıyan öğrencilerin sağlık sorunları için hizmet vermektedir. Mediko-Sosyal Merkezimizde yeterli tıbbi donanım ve sağlık personeli bulunmaktadır.


Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik Hizmetleri

(ADÜ-GENÇ) Adnan Menderes Üniversitesi Gençlik Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezinde konumlandırılan, “Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmeti” önemli bir yer tutmaktadır. Bu merkezde, öğrencilerimizin psikolojik, sosyal, ekonomik, iletişim sorunları, aile ve arkadaş ilişkileri ele alınarak sağlıklı toplum eğitimi yapılmaktadır.

İletişim ve Başvuru için Tlf.No.: 0-256 214 33 04


Sosyal - Kültürel ve Sportif Olanaklar


Aydın’da öğrencilerin kullanabileceği çok amaçlı Spor ve Kültür Salonu ve diğer okullarımızda da açık spor tesisleri bulunmaktadır. Öğrencilerimiz ayrıca diğer kamu kurumlarına ait spor tesislerinden de yararlanmaktadırlar. Öğrencilerimizden oluşan Üniversitemiz spor takımları, bölgesel, ulusal ve uluslararası yarışmalara katılmakta ve her yıl sevindirici sonuçlar elde etmektedir. Üniversitemiz Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığının organizasyonu ile her yıl “Spor Şenlikleri” yapılmakta ve bu çerçevede basketbol, voleybol, futbol, masa tenisi, atletizm ve satranç dallarında sportif faaliyetler; ayrıca doğa yürüyüşleri ve kamp gezileri düzenlenmektedir.



Öğrencilerin ders dışı zamanlarını yaratıcı ve üretici bir şekilde değerlendirmeleri, ilgi ve yeteneklerini geliştirmelerine yönelik olarak da çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinliklerden bir tanesi de her yıl düzenli olarak Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığınca organize edilen “Kültür Sanat Şenlikleri”dir.



Bu etkinliklerdeki amacımız, öğrencilerimizi sadece bilgilerle donatmak değil aynı zamanda bedensel, ruhsal, düşünsel ve toplumsal gelişimlerine katkı ve destek de sağlayabilmektir. Bu amaca yönelik Üniversitemiz Öğrenci Toplulukları bulunmaktadır. Bunlara öğrenciler katılabilir, etkin olarak çalışmalar yürütebilir veya yeni topluluklar oluşturabilirler. Üniversitemizde halen etkinliklerini yürüten 39 topluluk
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://forumdayim.yetkinforum.com
 
Adnan Menderes Üniversitesi - Aydın
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
www.forumdayim.yetkin-forum.com :: EĞİTİM :: ÜNİVERSİTELER-
Buraya geçin: